't Stille Pand - Sarephta

sarephta home afbeelding
kluis foto 1

Je verlangt om in de rust,
de stilte en het gebed
tot de kern van je persoon te komen
en zo God te ontmoeten?

STILTECENTRUM

Reeds vele jaren biedt de Karmel van Brugge zijn voormalig opleidingshuis aan als gastenverblijf. Zoals je op de foto kan zien heeft de karmel van Brugge een mooie architectuur in drie trappen: hoogst en grootst is de kerk, middelgroot is het hoofdgebouw waar de paters en broeders verblijven, minst groot is het opleidingshuis (noviciaat geheten). Dit opleidingshuis telt toch nog vijftien kamers. Het zijn relatief kleine kamers waar zo lang jonge karmelieten hebben in gewoond, maar die nu vanwege het roepingentekort leeg staan en kunnen gebruikt worden om gasten te ontvangen. De sfeer van de Karmel hangt heel sterk in deze kamers en aanpalende gangen. Een ideale locatie voor het aanbieden van stilte en meditatie midden in het drukbezochte Brugge.

DE GEEST VAN DE KARMEL

Welke sfeer hangt hier in deze gangen? De geest van de Karmel is er een van soberheid en eenvoud: geen versieringen, geen afleiding, maar de uitnodiging en hulp om tot stilte en positieve eenzaamheid te komen. Fysieke stilte en alleenzijn helpen om tot innerlijke stilte te komen en de eigen negatieve eenzaamheid te doorworstelen en tot een positieve eenzaamheidservaring te komen. Wie echt stil wordt, ontdekt dat iets hem/haar bewoont dat groter is, omvattender. Religieuze mensen noemen dit God, christenen noemen het met de namen die Jezus en zijn volk eraan gaven. Teresa van Jezus (van Avila) en Jan van het Kruis, twee mystici uit de Spaanse Gouden eeuw, noemen het Vriend of Geliefde: bij hen wordt de verinnerlijking een liefdesrelatie met het Mysterie, dat hen opent op de samenleving. Bijbelse inspirator is de profeet Elia. Niet om zijn brutale moord op honderden Baal-priesters!, maar wel om zijn ervaring van goddelijke Zorg in tijden van hongersnood en droogte. Vandaar dit schilderij van de Brugser kunstenares Paula Gradom dat in een gang van het gastenverblijf hangt.

ACCOMODATIE

We hebben 15 kamers ter beschikking. Op de gang van het gastenverblijf hebben we vijftien kamers: tien kleinere die uitgeven op de grote tuin en vijf iets grotere die uitgeven op de binnentuin. Elke kamer heeft een lavabokast (koud en warm water), een kleerkast, bed en bureautafel. Op de gang zijn drie toiletten en twee douches beschikbaar. Geen luxe, maar monastieke soberheid, die onze gasten weten te waarderen.

TUIN

Stilte wordt geschapen door architectuur, maar ook door natuur. Bij het gastenverblijf zit de toegang tot de grote kloostertuin - een klein parkje in het hart van Brugge! Rond een vijver met fontein en bron ligt een grote plek gras met daarrond bomen, struiken en bloemen die van onze tuin een lust voor het oog en het hart maken. Er staan veel bloemen en enkele majestueuze bomen. Onder andere de hoogste plataan van de stad Brugge (zie foto hieronder), volgens de Groendienst. Verder enkele prachtige oude koperbeuken. Bij het vijvertje staat in lente, zomer en herfst een bank waarop het heerlijk lezen in de zon is.

KLUIZEN

In een hoek van de kloostertuin bevindt zich een verborgen schat. Achter een laag wit muurtje bevindt zich een Japans ogend gebouwtje waarin twee kluizen zijn ondergebracht. Geen geldkluizen maar hermitages, eremijtenhuisjes. Een leefruimte, een toilet met lavabo, een meditatieruimte en buiten nog een nieuw aangebouwde doucheruimte. Bij deze twee kluizen hoort een aparte kluisrefter, waar de kluizenaar(s) in stilte en afzondering de maaltijden kunnen gebruiken. Dit gebouwtje heet het pestkotje, omdat daar ooit pestlijders werden verzorgd door de eerste generatie karmelieten. Wees gerust: dit speelde zich af aan het begin van de zeventiende eeuw!

CONFERENTIERUIMTES

Sarephta beschikt over twee kleinere ruimtes met een capaciteit van max. 20 personen en een grotere ruimte met een capaciteit van max. 70 personen.
De conferentiezaal bevindt zich boven de refter van Sarephta, bevat goede stoelen met schrijftafel en enkele grotere tafels, plus een schrijfbord. Hier kan gemediteerd met of conferentie gegeven worden aan een kleine groep tot ongeveer 20 mensen.
De meditatiezolder zit inderdaad onder het grote dak boven de kamers en bevat naast een schrijfbord houten stoelen, meditatiekussens, bankjes en matjes. Hier kan yoga gegeven worden, mindfulness, klank- en ligtherapie enz.
De priorijzaal kan gemakkelijk tot 70 mensen laten plaatsnemen om naar een conferentie te luisteren (klanksysteem is aanwezig). Aan de tafels kan ook groepswerk doorgaan. Deze ruimte is geschikt voor lezingen, coaching en trainingen in allerlei vaardigheden.

KARMELIETENKERK

De karmel van Brugge heeft ook een heel mooie kerk. Het is een typische Barokkerk; de Teresiaanse Hervorming dateert vanuit de Contrareformatietijd. De ogen open - om het Vele te zien. De ogen gesloten - om het Ene te zien...


WELKOM DUS!

Je kan deelnemen (zonder verplichting)
aan de gezongen gebedsdiensten of eucharistieviering.

Wil je in gesprek gaan met iemand van de broeders,
dan kan ook dat.
Maak kennis met onze communiteit en spiritualiteit.

Neem contact op met gastenpater Johannes
op het nummer 0494/41.75.66 (bellen of sms)
of liever nog via e-mail: info@sarephta.be.

kluis foto 1

De groene omgeving van het klooster
is ideaal om in te kuieren
en je te laten inspireren.
Het is een oase van rust midden in de stad,
onze gasten waarderen altijd
het klimaat van stilte en rust

PRIJZEN

De prijs voor het verblijf in een kluis is dezelfde
als voor het verblijf in een kamer in het gastenkwartier.
Onze prijzen zijn niet duur, zeker niet voor de rust en stilte die wij kunnen aanbieden.
Er kan altijd onderhandeld worden als de richtprijs toch te hoog lijkt.img

Sarephta (gasten kwartier met 17 eenpersoonskamers)

img

Sarephta (gastenkamer)

img

Sarephta (binnenhuiskapel)

img

Onze-Lieve-Vrouwe en Theresiakluis (voortuin)

img

Onze-Lieve-Vrouwe en Theresiakluis (binnentuin)

img

Onze-Lieve-Vrouwe en Theresiakluis (eetplaats)

img

Onze-Lieve-Vrouwe en Theresiakluis (kapel)

img

Sint-Jozefkluis (ingang)

img

Sint-Jozefkluis (kapel)

img

Sint-Jozefkluis (bed)